Geestelijke gezondheidszorg
Wat is GGZ?
GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Dit is zorg die gericht is op het voorkomen en behandelen van mentale problemen bij kinderen, jongeren en volwassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om depressie, angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. In Stichtse Vecht is TIM verantwoordelijk voor de jeugd-GGZ. Een doorverwijzing voor volwassen-GGZ loopt via je eigen huisarts.
GGZ via TIM
De geestelijke gezondheidszorg voor jeugd wordt bij TIM verleend door of via het specialistisch team. We werken daarvoor samen met externe partners. Je kunt denken aan (s)GGZ-behandelaren, zoals GZ-psychologen, psychologen, systeemtherapeuten of sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen. Deze professionals zijn specialisten in het behandelen van uiteenlopende problematiek. Van angststoornissen tot depressieve en lichamelijke klachten en van ADHD of PTSS tot persoonlijkheidsstoornissen en autisme.
Werkwijze jeugd-GGZ
Onze professionals, psychologen en psychiaters bieden jeugd-GGZ op basis van wetenschappelijk onderbouwde behandelingen. We vinden het belangrijk dat inwoners merken en zien dat het anders kan. Door samen uit te zoeken wat er aan de hand is, helpen wij klachten verminderen en krachten ontwikkelen. Dat doen we op een persoonlijke, duidelijke en doelgerichte manier. Onze werkwijze past binnen de invalshoeken van Positieve Gezondheid.
Ondersteuning nodig of vragen over jeugd-GGZ?
Laat het ons weten. We staan voor je klaar!
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom GGZ.
De soort ondersteuning en zorg die u bij TIM krijgt is afhankelijk van je klachten. Soms kun je zelf aan de slag of kort in behandeling. Voor zwaardere klachten heb je meestal langer zorg nodig.
Behandelingen variëren van hulp bij beginnende psychische klachten en korte behandelingen tot dagbehandelingen en opname in een kliniek. De meer intensievere behandelingen worden gedaan door het specialistische team.
TIM heeft verschillende locaties en is in jouw eigen omgeving dichtbij. Voor wijkteamondersteuning kun je altijd in je eigen buurt terecht. Voor specialistische zorg of andere ondersteuning kan het zijn dat je op een andere locatie wordt verwacht, omdat we hiervoor samenwerken met andere organisaties. Dat bespreken we altijd eerst met jou.
Meestal betaalt je zorgverzekering jouw behandeling, maar de kosten vallen wel onder je eigen risico. Dat kan betekenen dat je een deel zelf moet betalen. Openbare geestelijke gezondheidszorg, dagbesteding, ambulante ondersteuning en beschermd wonen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en worden daaruit betaald.
Na jouw aanmelding bij TIM bewaren we je gegevens digitaal. We bewaren alleen de gegevens die belangrijk zijn voor uw behandeling, zoals:
- de verwijsbrief van je huisarts
- je persoonsgegevens (bijvoorbeeld uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer)
- je ondersteuningsplan
- je antwoorden op onze vragenlijsten
- een overzicht van de medicijnen die je gebruikt
- advies en aantekeningen van behandelaren
- informatie over ons contact met je huisarts
- informatie die belangrijk is voor jouw behandeling die we bijvoorbeeld van je partner of familieleden hebben gekregen
- wettelijke informatie
Jouw ondersteuningsplan wordt digitaal vastgelegd. Je krijgt een eigen portaal in het dossier, zodat je altijd bij je eigen plan kunt. Je kunt ook anderen digitaal toegang geven. Als je niet digitaal vaardig bent, ondersteunen we jou om deze vaardigheid te vergroten. En we zorgen dan voor een uitgeprinte versie van het plan bij jou thuis, als je dat fijn vindt.
TIM is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. Dat betekent dat je ondersteuning, zorg of behandeling bij een partner van ons ontvangt. Tijdens je kennismaking met TIM maken we een dossier aan, waarvoor je akkoord moet gaan met onze (algemene) voorwaarden. Als je specialistische zorg van ons ontvangt, is dat vaak via een partner. Het kan zo zijn dat je dan bij die organisatie ook een behandelovereenkomst tekent: zij verwerken namelijk ook jouw gegevens.