persoonsgebonden-budget-tim-stichtse-vecht

Persoonsgebonden budget

Wat is pgb?

Als je zorg, ondersteuning of begeleiding nodig hebt, dan wordt dit in de meeste gevallen rechtstreeks voor jou geregeld. Voor veel vormen van ondersteuning en zorg kun je aanvragen dat je dit via een Persoonsgebonden Budget (pgb) wil inkopen. Een pgb is een geldbedrag in vorm van een budget. Met dit budget regel je zelf jouw zorg en ondersteuning. Is ondersteuning regelen via een pgb jouw voorkeur? Geef dit dan aan tijdens het eerste gesprek met het wijkteam. De wijkteammedewerker neemt dan de voorwaarden met je door. Een aanvraag voor een pgb wordt altijd besproken met onze doorbraaktafel. Als je aan de voorwaarden voldoet en de pgb passend is, ontvang je daarvoor een beschikking.

Waarom kies je een pgb?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een pgb bij jouw situatie past:

  • Je wil zelf jouw zorgverlener kiezen
  • Je wil zelf bepalen welke afspraken je maakt met jouw zorgverlener
  • Je wil zelf de financiën regelen
  • Je wil niet afhankelijk zijn van een toegewezen zorgverlener
  • Je wil zorg die niet door zorginstellingen wordt geboden
  • Je wil zorg op tijden, die niet door zorginstellingen wordt geboden
pgb-tim

Goed om te weten

Bij een pgb regel je alles zelf. Onderhandelen met zorgverlener(s), contracten afsluiten en voor vervanging zorgen als dat nodig is. Ook houd je de salarisadministratie van jouw zorgverlener(s) bij. Dit is een groot verschil met zorg in natura, waarbij je zelf niets hoeft te regelen. Het wijkteam regelt in dat geval voor jou de zorg en ondersteuning die je nodig hebt.

ondersteuning-pgb

Ondersteuning en zorg regelen via een pgb?

Maak een afspraak met jouw wijkteam in de gemeente Stichtse Vecht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom pgb.

Ja. Het is mogelijk om als mantelzorger betaald te worden uit het Persoonsgebonden Budget. Voor mantelzorgers en familieleden geldt een maximum tarief.

Als je zorgverlener wordt van je naaste, moet je dit vastleggen in een zorgovereenkomst. Deze overeenkomst geldt voor partner en familieleden in de eerste of tweede graad; opa, oma, vader, moeder, broer, zus, kind kleinkind of een partner van een van deze familieleden. Voor deze overeenkomst geldt de wettelijke grens van niet meer dan gemiddeld 40 uur per week.

Je kunt vanaf 1 januari 2022 een pgb aanvragen via onze aanmeldpagina. In gesprek met een wijkteammedewerker bespreek je de opties.

Krijg je inkomen uit het pgb en ontvang je daarnaast een uitkering? Geef dit dan door aan het UWV. Van het UWV hoor je of jouw pgb-inkomsten invloed hebben op (de hoogte van) jouw uitkering. Wees eerlijk over je pgb-inkomsten. Als je inkomsten verzwijgt, dan riskeer je een boete van het UWV.

Denk aan de volgende nadelen:

  • als je zelf ziek wordt, is er niet zomaar vervanging
  • je krijgt geen geld bij ziekte of arbeidsongeschiktheid
  • je bouwt geen pensioen op
  • je hebt bij werkloosheid geen recht op WW en bijstand (er zijn enkele uitzonderingen)
  • je hebt geen inkomen meer als degene voor wie je zorgt, wordt opgenomen of overlijdt

Bij een pgb regel je alles zelf. Er komt dus veel op je af. Van onderhandelen met zorgverlener(s) tot contracten afsluiten. Van het zorgen voor vervanging tot de salarisadministratie van jouw zorgverlener(s) bij. Daarom helpt het als je zakelijk bent en goed kunt plannen en organiseren. Neem gerust eens contact met ons op om te kijken of een pgb het beste past, of dat we de zorg die je nodig hebt, kunnen regelen via een maatwerkvoorziening. Bij een maatwerkvoorziening zorgen wij voor het contact met zorgverleners en de administratieve zaken.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan