Home Relatie- en scheidingsplein Stichtse Vecht

Relatie- en scheidingsplein Stichtse Vecht

Ben je op zoek naar ondersteuning bij relatieproblemen? Een luisterend oor, informatie of hulp en advies? Relatieproblemen of uit elkaar gaan hebben ook een grote impact op de eventuele kind(eren) in het gezin. Er zijn verschillende organisaties in Stichtse Vecht die jullie kunnen ondersteunen, ongeacht in welke fase jullie relatie zich bevindt.

Waar zoek je ondersteuning voor?

In een relatie komen af en toe problemen voor. Soms is het fijn dat er iemand met je meekijkt of gewoon een luisterend oor kan bieden. Hieronder vind je het aanbod in een aantal categorieën.

Kwadraad

Loopt je relatie niet lekker? Hebben jij en je partner vaak hetzelfde conflict? Of is je partner vreemdgegaan? Hoe ga je daarmee om? Overweeg je wel eens om te scheiden? Met deze vragen kun je bij Kwadraad (kostenloos) aan de slag met bijvoorbeeld kortdurende ondersteuning en de cursus ‘Houd me vast’. Deze zeer effectieve cursus helpt jullie de verbinding met elkaar te versterken. Ook vind je op de algemene website van Kwadraad tips en informatie over relatie en scheiden.

Naar website Kwadraad

Praktijkondersteuner van de eigen huisarts (POH GGZ)

Met deze POH kun je bespreken waar je in je leven tegenaan loopt. De POH helpt je om je problemen te verhelderen en kan je kortdurend begeleiden en behandelen. Er is ook een POH Jeugd voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Neem contact op met je eigen huisarts.

Kwadraad

Het relatie en scheidingspunt van Kwadraad geeft informatie en advies over alles wat er bij een scheiding of verbreking relatie komt kijken. Daarnaast kun je terecht voor kortdurende begeleiding op het moment dat wordt overwogen om uit elkaar te gaan. Dit kan individueel of als stel.

Naar website Kwadraad

Praktijkondersteuner van de eigen huisarts (POH GGZ)

Met deze POH kun je bespreken waar je in je leven tegenaan loopt. De POH helpt je om je problemen te verhelderen en kan je kortdurend begeleiden en behandelen. Er is ook een POH Jeugd voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Neem contact op met je eigen huisarts.

TIM wijkteamondersteuning en specialistische jeugdhulp

Wanneer je er niet uit komt met je ex-partner en er kinderen betrokken zijn kan er een beroep worden gedaan op de ondersteuning van een wijkteammedewerker. Dit kan door middel van ondersteuning van (beide) ex-partner(s)/of laagdrempelige coaching voor het kind. Het wijkteam werkt vanuit de positieve gezondheid, systemisch en opvoedondersteunend. Verwijzing naar specialistische begeleiding wordt gedaan door de wijkteammedewerker. Dit kan in de vorm van ouderschapsbemiddeling via Ouderschap Na Scheiding, of via de SCHIP-aanpak waarbij er wordt gekeken met de ex-partners naar de verliezen en rouw die spelen na de scheiding. Systeemtherapie kan (gezin en relatietherapie) een passende vorm zijn om de problemen die er rond de scheiding op het (samengestelde) gezin afkomen op te pakken. Dit is een therapeutische benadering die gaat onder andere over het doorbreken van patronen en het kijken naar onderliggende emoties.

Naar pagina TIM Stichtse Vecht

Websites

Websites

Kwadraad

Het relatie en scheidingspunt van Kwadraad geeft informatie en advies over alles wat er bij een scheiding of verbreking relatie komt kijken. Daarnaast kun je terecht voor kortdurende begeleiding op het moment dat wordt overwogen om uit elkaar te gaan. Dit kan individueel of als stel.

Naar website Kwadraad

Praktijkondersteuner Jeugd van de eigen huisarts (POH GGZ Jeugd)

De POH GGZ Jeugd biedt een luisterend oor aan kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die te maken hebben met spanningen tussen ouders door relatieproblemen of (echt)scheiding. De POH kan het kind helpen met tips en adviezen of kortdurende begeleiding. Het gaat dan om ongeveer 6 gesprekken. Neem contact op met je eigen huisarts.

Kwadraad

Kinderen die naar de basisschool en het voorgezetsonderwijs gaan kunnen bij Kwadraad deelnemen aan een KIES training (‘Kinderen in een scheiding’). Deze training helpt kinderen beter met hun eigen situatie en de gevolgen die zij ervaren van de scheiding om te gaan. Ook als kind en ouders komen jullie met elkaar in gesprek over de scheiding.

Naar website Kwadraad

Villa Pinedo

Als je uit elkaar gaat, dan komt er super veel op je af. Je moet veel regelen. Je voelt pijn en verdriet. Je bent zoekende hoe je jouw nieuwe leven gaat organiseren. En stap voor stap ontdek je hoe je samen met jouw ex-partner ouders blijft.

Hoe goed je ook je best doet als ouder, de scheiding heeft altijd een grote impact op jullie kind(eren). Luister naar jullie kind en laat weten dat wat hij of zij voelt en denkt belangrijk is. In het begin van de scheiding, maar óók later. In onze online training ‘Leren kijken door de ogen van een kind’ geven wij tips hoe je dit doet.

En wist je dat Villa Pinedo er speciaal is voor jullie kind(eren)? Wij zijn een online plek waar kinderen liefdevolle aandacht en steun krijgen van jongeren (18 tot 27 jaar) die zelf ook gescheiden ouders hebben. Ervaringsdeskundigen, dus. Onze jongeren delen ervaringen en tips via onze website, ze geven antwoorden op vragen en geven inzicht in wat er komt kijken bij een scheiding. Ook kunnen kinderen chatten met één van onze jongeren. Zo lang als ze zelf willen. Via de Villa Pinedo – Buddy App (zie App Store of Play Store) kunnen zij in contact komen een jongeren. We noemen dat een Buddy. Het is goed om te weten dat al die Buddy’s zijn gescreend, getraind en in het bezit zijn van een VOG. Daarnaast worden zij continu begeleid door een team van pedagogen en psychologen. Op deze manier zijn wij er alle kinderen en jongeren met gescheiden ouders die steun en een luisterend oor zoeken.

Fijn dus als jij aan jullie kind(eren) vertelt over www.villapinedo.nl.

HandjeHelpen

Handje Helpen kan een maatje bieden aan kinderen en jongeren die te maken hebben met spanningen tussen ouders door relatieproblemen of (echt)scheiding. De maatjes zijn vrijwilligers uit de regio en stagiairs die een sociale studie volgen.

Naar website Handje Helpen

TIM SV

Wijkteammedewerkers gaan in gesprek met kinderen. Afhankelijk van wat jouw kind zelf wil en de leeftijd kan dat met of zonder ouder(s) erbij. Er wordt een luisterend oor geboden en laagdrempelige begeleiding in het omgaan met de scheiding. Daarnaast wordt er gekeken of er andere ondersteuning of hulp nodig is en wordt eventueel het specialistisch team ingezet. Het specialistisch team biedt kindercoaching en dramatherapie, dit kan onder andere gericht zijn op het omgaan met emoties, het aangeven van grenzen en het uiten van jezelf zonder in een loyaliteitsconflict terecht te komen.

Naar website TIM SV

JGZ

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD regio Utrecht is er voor alle kinderen, jongeren en hun opvoeders. Er wordt preventieve zorg geboden maar ook als er vragen of zorgen zijn over lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, opvoeding of het opgroeien van een kind kun je er terecht. Hulp wordt geboden vanaf de zwangerschap tot het kind 18 jaar is.

Bij scheiding of als kinderen last hebben van de relatieproblemen van hun ouders kunnen kinderen ondersteuning krijgen vanuit de jeugdgezondheidszorg. Ze kunnen bij de gebruikelijke screening hun zorgen bespreken met de arts of de verpleegkundige maar dit kan ook buiten de reguliere afspraken om. Ouders of kinderen zelf kunnen een afspraak maken met een jeugdverpleegkundige, een jeugdarts of de pedagoog. Zij bieden een luisterend oor, helpen het kind of de jongere bij de zaken die ze tegenkomen nu hun ouders relatieproblemen hebben, gaan scheiden of al gescheiden zijn. Er kunnen enkele gesprekken ter ondersteuning gepland worden. Vaak is dit genoeg om het kind weer verder te helpen. Zijn er toch grote zorgen, is er meer nodig, dan kunnen ze doorverwijzen naar meer specialistische hulp.

De taak van de JGZ is vooral normaliseren en voorkomen dat er bij scheiding extra problemen ontstaan. De JGZ is dagelijks bereikbaar en vaak snel inzetbaar. 

Contactgegevens

jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl  Algemeen nummer: 033 460 00 46
Babette Derks-Logtenberg , Pedagogisch Adviseur, blogtenberg@ggdru.nl

Websites

Ouderschap kan moeilijk zijn, vooral als er problemen zijn in je relatie of als je gaat scheiden. Dan kunnen de zorgen over je kinderen en de opvoeding heel groot worden. Het kan voelen alsof je al genoeg aan je hoofd hebt. Gelukkig kun je hulp krijgen in deze moeilijke tijd. Er zijn mensen die met je kunnen praten en kunnen helpen om te beoordelen hoe je het beste met de situatie kunt omgaan en voor je kinderen kunt zorgen.

Jeugdgezondheidszorg en scheiding

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD regio Utrecht is er voor alle opvoeders, kinderen en jongeren. Preventief maar ook als er vragen of zorgen zijn over lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, opvoeding of het opgroeien van een kind kun je hier terecht. Hulp wordt geboden vanaf de zwangerschap tot het kind 18 jaar is. Bij scheiding kunnen zij meedenken over allerlei zaken die langskomen. Van hoe vertel ik het mijn kind tot is het normaal dat mijn kind zo slecht slaapt en alles daar om heen. Ook kunnen ze verwijzen als er echt zorgen zijn of er meer hulp nodig is. De taak van de JGZ is vooral normaliseren en voorkomen dat er bij scheiding extra problemen ontstaan. De JGZ is dagelijks bereikbaar en vaak snel inzetbaar bij vragen of zorgen van kind of ouder. Expertise vooral op het gebied van primaire en begin secundaire preventie.

Contactgegevens

jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl 

Algemeen nummer: 033 460 00 46

Babette Logtenberg , pedagogisch adviseur

blogtenberg@ggdru.nl 

06-51538171

Ouders Lokaal

Ouders Lokaal versterkt gezinnen door laagdrempelige activiteiten te organiseren waarin we ouders met elkaar verbinden met de intentie elkaar te inspireren en te versterken in het ouderschap.

Naar website Ouders Lokaal

Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten

Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten biedt ouders gratis online ouderbijeenkomsten over scheiden en opgroeien. In deze online bijeenkomsten wordt er informatie gegeven, maar zijn er ook verhalen van ouders en kinderen. Het zijn voorlichtingen gericht op wat een scheiding betekent voor een kind en wat je als ouder kan doen voor je kind. Je bent anoniem voor andere deelnemers en na afloop is er de mogelijkheid om via de chat (ook anoniem) vragen te stellen. Op de website vind je meer informatie en kan je je aanmelden.

Naar website Ouderbijeenkomsten

Stichting GezinsBuddy

Wij ondersteunen met vrijwilligers (de GezinsBuddy) eenoudergezinnen die kampen met meerdere problemen en een te beperkt steunend sociaal netwerk ervaren. Wij steunen de eenoudergezinnen bijvoorbeeld met praktische hulp in en om het huis, bieden een luisterend oor, gezelschap, kunnen samen sociale activiteiten ondernemen, helpen het netwerk uit te breiden en/of de ouder soms ontlasten door te spelen met de kinderen etc. Daarnaast organiseren we netwerkversterkende activiteiten, waarbij we tijdens de uitjes andere alleenstaande ouders en kinderen ontmoeten en plezier hebben samen.

Naar website Gezinsbuddy

HandjeHelpen

Handjehelpen helpt mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte, door hen te koppelen aan een maatje. We zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen bestaat sinds 1979 en is actief in zeventien gemeenten in de Provincie Utrecht en Amsterdam.

Naar website Handjehelpen

Kwadraad

Kwadraad biedt een groep aan voor ouders rondom positief opvoeden voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Als er spanningen zijn in de relatie of als er sprake is van relatieverbreking heeft dit weerslag op het ouderschap. Deze groep biedt dan een steuntje in de rug.

Naar website Kwadraad

TIM Stichtse Vecht

Wanneer je er niet uit komt met je ex-partner en er kinderen betrokken zijn kan er een beroep worden gedaan op de ondersteuning van een wijkteammedewerker. Dit kan door middel van ondersteuning van (beide) ex-partner(s)/of laagdrempelige coaching voor het kind. Het wijkteam werkt vanuit de positieve gezondheid, systemisch en opvoedondersteunend. Verwijzing naar specialistische begeleiding wordt gedaan door de wijkteammedewerker. Dit kan in de vorm van ouderschapsbemiddeling via Ouderschap Na Scheiding, of via de SCHIP-aanpak waarbij er wordt gekeken met de ex-partners naar de verliezen en rouw die spelen na de scheiding. Systeemtherapie kan (gezin en relatietherapie) een passende vorm zijn om de problemen die er rond de scheiding op het (samengestelde) gezin afkomen op te pakken. Dit is een therapeutische benadering die gaat onder andere over het doorbreken van patronen en het kijken naar onderliggende emoties.

Naar home van TIM SV

Organisaties achter het Relatieplein

Het Relatie- en scheidingsplein is een samenwerking tussen verschillende organisaties. Hieronder zie je een overzicht.

Je kunt altijd bij ons terecht

Kom je er zelf niet uit? Je kunt altijd bij het wijkteam van TIM Stichtse Vecht terecht. We kunnen je helpen om te kijken welke ondersteuning of zorg het beste bij je past bij het aanpakken van problemen of vraagstukken.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan